V Sedlčanech připojíme k sítí FTTH až 1500 domácností

 

Současným trendem a snahou telekomunikačních operátorů je nabídnout uživatelům co možná největší šířku přenosového pásma a s ní spojené služby. „Optické vlákno do domu“ neboli síť FFTH „Fibre to the Home“ se stává díky své univerzálnosti a téměř neomezené šířce pásma ideálním médiem pro komunikaci a zábavu. Za několik měsíců se téměř 1 500 domácností v Sedlčanech na tuto síť připojí.
Výstavba FFTH sítě v Sedlčanech

S příchodem jara jsme opět zahájili práce v oblasti telekomunikačních sítí. V tuto chvíli realizujeme výstavbu FTTH v Sedlčanech, kde budeme na optickou síť ČEZ připojovat až 1 500 domácností . Zakázku realizuje středisko 7300 – Výstavba stavební. Investorem je společnost Telco Infrastructure s.r.o. ze skupiny ČEZ.

V této chvíli se už pracuje na zemních trasách plastové infrastruktury. Celkem nás čeká kolem 6 km výkopových prací a záfuky téměř 30 km mikrokabelů.

Naši montéři v zimním období  provedli z 80% výstavbu vnitřních rozvodů napříč celým realizovaným polygonem. Celkem budeme na optickou síť ČEZ připojovat cca 1500 domácností.

Není optika jako optika

Propojení typu FTTH (fiber-to-the-home) představuje připojení optickým kabelem, ale s tím rozdílem, že dosahuje až do bytu, nebo těsně za jeho dveře. Velmi jednoduše lze říci, že čím blíže je optické vlákno k obydlí, tím je rychlost připojení vyšší.

Náklady na realizaci optické infrastruktury jsou cenově srovnatelné s náklady na klasické metalické rozvody. Ovšem velmi zásadní je poměr cena – výkon, kde je bez větších investic možnost zvyšování přenosových rychlostí.

Nově vznikající optická síť skupiny ČEZ v Sedlčanech propojí všechny zásadní lokality jak na okraji, tak v centru města. Celé dílo bychom rádi předali investorovi v červenci tohoto roku.